מעגל ה-5,000

מאז הקמתו ב-2012 מולד פועל כמרכז חשיבה ומכון מחקר עצמאי המוקדש להתחדשות רעיונית נוכח אתגריה ומשבריה של המציאות הישראלית. גישתו הייחודית של מולד מבוססת על שילוב בין ערכים ליברליים, גישה פוליטית ריאליסטית ומחויבות לישראל כמדינה יהודית בטוחה המעניקה שוויון ושייכות מלאים לכלל אזרחיה ומתקיימת בשלום בסביבתה. בשנים האחרונות, לצד עבודת המחקר וההגות, המכון שם דגש על טיפוח דור חדש של אינטלקטואלים ציבוריים החושבים במשותף על פתרונות לבעיות היסוד של ישראל.

מטרת מעגל ה-5000 היא להקנות למכון מולד עצמאות ויציבות משאבית על מנת לאפשר לצוות המכון, חוקריו ועמיתיו לגבש את עמוד השדרה הרעיוני של המחנה הליברלי בישראל. חברות במעגל היא השקעה בישראל כמדינה ליברלית, מודרנית, שוחרת שלום, המחויבת לייעודה כבית לאומי לאזרחיה היהודי ולאופייה כדמוקרטיה המציעה שייכות, שותפות, ושוויון לכלל אזרחיה.

רעיונות

עבודת המחקר במולד היא ליבו הפועם של המכון. לאורך העשור האחרון, עיצבו חוקרות וחוקרי מולד תפיסת עולם פוליטית המשמשת בסיס לניתוח המשבר ההולך ומעמיק בחברה הישראלית באמצעות שורה של מחקרים ומאמרים. החל מבחינת שחיקת הברית המדינית-ביטחונית עם ארה"ב והמערב ("ברית במשבר", 2013), דרך חשיפת ערוצי המימון הציבורי של ההתנחלויות, הגרעינים התורניים ופעולות תג מחיר ("הקופה הסודית של הימין המתנחלי", 2014; "בכל מחיר", 2015), ועד בירור ההשלכות של רצח רבין על היחסים בין המחנות הפוליטיים ("מלחמת אחים", 2017).

לצד ניתוח הנטל הביטחוני של ההתנחלויות ("הביטחון הלאומי וההתנחלויות", 2017), שרטוט מתווה בטחוני להסדר ישראלי-פלסטיני ("ביטחון במציאות של שתי מדינות", 2020), והצעת מתווה ריאליסטי לפינוי התנחלויות ("פינוי אזרחי לא אלים", 2021), מולד היה מהגופים הראשונים שהתריעו מפני סכנות אשליית "ניהול הסכסוך" שקנתה אחיזה בימין ובמרכז הישראליים ("הקץ לאשליית ניהול הסכסוך", 2014). המכון חקר גם את השתלטות הימין הדתי על החינוך לערכים בבתי הספר הממלכתיים ("עושים נפשות", 2017), ניסח אלטרנטיבה להפיכה המשפטית ("המתווה הליברלי למערכת המשפט", 2023), והיה מהראשונים להעמיד דין וחשבון על התפיסות הפוליטיות שהביאו לאסון ה-7 באוקטובר ("קריסת הקונספציות", 2023).

כיום חוקרי מולד מאוגדים בשתי תוכניות מחקר המוקדשות להעדר הגבולות החיצוניים והפנימיים בישראל של ימינו: האחת ממשיכה את עיסוקנו ארוך השנים במקומה של ישראל במרחב הגיאופוליטי, בדגש על פתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני, ייצוב מעמדה של ישראל במרחב המזרח תיכוני, וביצור השתייכותה לגוש המערבי. השנייה אמונה על בעיות הזהות של מדינת ישראל כמדינת לאום יהודית שהיא גם דמוקרטיה ליברלית. בניגוד לתפיסה הרווחת לפיה יסודותיה היהודיים והדמוקרטיים של ישראל שרויים במתח מתמיד הדורש איזון ופשרות, אנו מציעים תפיסה ליברלית מעודכנת, המבוססת על היסודות האותנטיים של הציונות, לפיה מדינה יהודית היא מדינה דמוקרטית במהותה.

אנשים

תוכניות ההכשרה של מכון מולד מופקדות על טיפוח צעירות וצעירים לאורך שנות התפתחותם האינטלקטואלית והפוליטית – החל משנת המכינה הקדם-צבאית, דרך התואר הראשון, התארים המתקדמים, וההשתלבות המקצועית.

היום פועלות במכון שתי תוכניות: תוכנית העמיתים הליברלית הושקה בשנת 2021. משתתפיה הם דוקטורנטים\יות ומרצים\ות באקדמיה המחויבים לרתימת כשרונם והכשרתם לטובת השיח הציבורי בישראל. לאורך שלוש השנים האחרונות פרסמו עמיתות התוכנית מאות מאמרים וקיימו מאות רבות של הרצאות וראיונות. ייחודה של התוכנית הוא בעבודה המשותפת של עמיתיה המקיימים קשר הדוק של חשיבה, מחקר וכתיבה לאורך זמן.

בשנת 2023 השקנו את תוכנית נגה למחשבה פוליטית שהשלימה לאחרונה מחזור ראשון בן 12 סטודנטיות וסטודנטים. התוכנית מיועדת לתלמידים מצטיינים בסוף התואר הראשון ובראשית התואר השני ומבוססת על הכשרה רעיונית אינטנסיבית בתחומי התיאוריה הפוליטית, ההגות העברית והציונית והחשיבה על אתגריה המדיניים-ביטחוניים של ישראל.

יותר ממכון מחקר

מולד הוא לא רק מכון מחקר – זהו מרכז פיתוח לרעיונות, מנהיגות וקהילה. אנו מחויבים לבניית ישראל מחודשת ומודרנית שעונה על אתגריה מתוך ראייה רחבה, בהירות ומטרה.